Sarbatorile de iarna si farmecul lor

            Cu totii iubim sarbatorile de iarna, nu-i asa? Sau am ramas singura care inca le mai apreciaza? Eu una ador atmosfera dinaintea Craciunului, ador mirosul de sarmale, de cozonac si de brad, ador colindele chiar daca nu am eu vocea aceea angelica pentru a le canta, imi aduc aminte de perioada copilariei cand totul era asa de simplu si totusi atat de frumos. 
            Uite de ce cred eu ca nu mai sunt sarbatorile ca odinioara:
- din cauza lipsei zapezii;
- pentru ca parintii nu le mai impartasesc copiilor bucuriile copilariei lor
- pentru ca in loc sa stam cu familia preferam sa stam pe facebook sa le uram "Sarbatori fericite" prietenilor virtuali
- pentru ca in loc sa cantam colindele le ascultam pe youtube
- generatia noua de profesori/invatatori a uitat de serbari 
- copii nu mai pleaca la colindat preferand sa joace "picnic cuvant'' si nu in ultimul rand Mos Craciun a devenit mult prea comercial. Asta e doar o mica parte din schimbarile pe care le vad eu, cauzele sunt mult mai multe si nu depind numai de noi. Pentru unii sarbatorile inseamna concediul mult asteptat in care poti sa mananci si sa bei pana suni la 112, iar pentru unele doamne un motiv in plus pentru a se impopotona si a arata bine la petrecerea dintre ani. Poate gresesc eu, dar in copilarie de fiecare data ningea in ajunul Craciunului ceea ce azi nu se mai intampla si Craciunul la maneca scurta nu prea e Craciun. Intotdeauna dupa ce impodobeam bradul cu ce aveam mai frumos ieseam afara si ne bucuram de primii fulgi de zapada, ceva mirific!

         Abea astept ca micutul meu sa invete colinde si poezii pentru Mos Craciun, sa stie sa il aprecieze nu doar pentru ca ii va aduce cadouri, pentru noi demult cadoul perfect consta in portocale si poate cateva dulciuri pe care le asteptam cu sufletul la gura, vreau ca, copilul meu sa stie ca Mosul vine doar la copii cuminti. La mine chiar si acum cand simt mirosul cojii de portocala ma gandesc la Craciun, nu conteaza ca suntem in toiul verii. 
         Stiu ca nu sunt singura care simte asta, hai sa facem cumva ca anul acesta sa fie mai diferit, asa ca atunci cand eram noi copii. 
       Macar de sarbatori ar trebui sa fim mai buni, in adevaratul sens al cuvantului nu doar sa ne prefacem.
            Voi cum sarbatoriti Craciunul, cat de mult difera de cel al copilariei? Astept raspunsurile voastre in sectiunea de comentarii.


          PS: In timp ce va scriam, pentru a intra mai bine in atmosfera am ascultat cateva colinde.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Povestea lui Anthony-Gabriel (Partea I)

Prima discutie

Povestea lui Anthony-Gabriel (Partea II)